AIS ontvanger eindelijk in de lucht

Tijdens deze hele periode van Corona is het heel erg lastig om met iemand een afspraak te gaan plannen. Wilde al een hele tijd een ontvanger gaan plaatsen. Dit om ook data te kunnen gaan ontvangen voor mijn opleiding. Nu is dat eindelijk gelukt om er zelfs een vanaf eigen huis AIS berichten te laten ontvangen. Het geheim is een preampt filter die 162 MHz goed filtert. Kan zelf schepen ontvangen uit Amsterdam ! Waar te koop? Hier

Ben er heel erg blij mee, ik stuur data ook naar vier verschillende datahubs, deze hebben ook allemaal verschillende voordelen die ik later wil gaan gebruiken in mijn Java applicatie 😀 alles is ook op https://cafferata.info te vinden, zal binnenkort ook de bouwhandleiding gaan plaatsen. Deze set werkt met een dAISy hat ontvanger op een Raspberry Pi 4 met een mega antenne die 1,6 meter langs is.

Locatie:

Nu alleen nog een beter plek gaan zoeken op het dak ipv slaapkamer binnen, ben heel erg benieuwd hoe ver het bereik dan is ! zag op aishub site dat ik nu al het beste AIS station heb van locatie Utrecht. Zag ook een ontvanger in Noorwegen, deze ontvangt dik 2000 schepen… staat op nummer one. Denk dat dit hier in Nederland wat lastiger is. Misschien nog een station gaan bouwen voor IJmuiden en Sluisen waar de RNH tocht voorbij komt om een 100% eigen dekking te kunnen hebben voor de Regatta. Altijd leuk om je eigen data te kunnen gaan verwerken en gebruiken.

Waarom:

Soms krijg ik wel eens de vraag waarom, persoonlijk vind ik AIS data het varen en veiligheid een stuk hoger maakt en ook dat het leuker is om tochten en routes te delen. Ben ook van plan om mijn eigen Java App als logboek voor de zeilboot te gaan maken. Helaas kost dat ook nog wat tijd, op dit moment even nog niet.

Stap 1 is twee werkende AIS stations plaatsen 🙂

Share with:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.